Do areálu veslárskeho kanálu v Račiciach zavítal síce seriál EPJ prvýkrát, ale myslím si, že nie posledný. Preteky, ako sme už v Česku zvyknutí, boli zorganizované na vysokej úrovni, v areáli, ktorému sa nedalo nič vytknúť. Do Račíc početná slovenská výprava dorazila vo štvrtok podvečer. Čakal nás len ľahký klus alebo voľný bike, každý podľa svojej chuti. V piatok štartovali rozjazdy M-ČR v superšprinte, kde sme mohli držať palce slovenským želiazkam v ohni. Najviac prekvapila Líza, ktorá sa dobrým bikom a veľmi dobrým behom posunula z posledných miest po plávaní na druhé miesto v rozjazde. V sobotu nás, ktorí sme štartovali na EPJ, čakalo už tradične testovanie, prevzatie štartových balíčkov a prehliadka trate, a potom už len rýchlo do postele, pretože štart bol už o 9:00.

Vzhľadom ku skorému štartu sme sa išli rozjazdiť ešte pred siedmou. Potom nás čakali raňajky, kontrola vybavenia, depo, a potom už len rozplávanie a hor sa na štart. Štart, kvôli nestabilnému pontónu prebiehal trošku netradične, a to z vody. Vo tej sme sa všetci, až na Filipa, ocitli na konci štartového poľa, vďaka čomu sme vyplávali skoro všetci spolu. A tak vznikol slovenský vláčik, v ktorom sme Alex, Gabo, Slavo a ja, pracovali na dobehnutí skupinky pred nami. Rad modrých dresov nám kazil jedine jeden Belgičan, ale vzhľadom k tomu, že s nami spolupracoval a mal bledomodrý dres, tak to až tak veľmi nevadilo. Bohužiaľ sme v predposlednom kole prišli o Gaba, ktorý po malej nepozornosti po prestriedaní padol, a tak ďalej pokračovalo už len kvarteto. Naša stíhacia jazda bola celkom úspešná, keďže z depa sme so Slavom vybiehali nie ďaleko za pretekármi z predchádzajúceho balíka a postupne sa nám ich podarilo dobiehať a dobehli sme si pre 34. resp. 35 miesto. Filip dokončil 38. Pali si na svojom premiérovom EPJ dobehol po 45. miesto. Pre Alexa kvôli zraneniu bolo hlavným cieľom dokončiť, a tak skončil 46. Maxo sa na behu necítil dobre, a bol nútený odstúpiť.

Medzi dievčatami mala rolu favoritky Margarétka, ktorá už druhým víťazstvom potvrdila, že na pretekoch EPJ s ňou treba rátať. Ema sa prebojovala dobrým výkonom do TOP 15. Pre ostatné dievčatá bol toto úplne prvý alebo jeden s prvých EPJ. Maťa dobehla 26., Katka 30., Ema 31., Lori 37., a Nikol 38. Nia bola kvôli zraneniu kolena nútená po prvom bežeckom okruhu súťaž opustiť.

Myslím si, že organizátori pripravili perfektné preteky na veľmi rýchlej trati, o čom svedčí aj čas víťaza (52 minút), a nie je dôvod, prečo by sme sa sem nemali vrátiť aj o rok.

Výsledky EPJ mužov a žien Račice 2021