Sústredenie Juhoafrická republika 2018 & 1. kolo Svetového pohára v triatlone v Kapskom meste.

Február vo svete patril zimnej olympiáde v studenej Kórei, avšak nie pre veľkú časť 3NT, ktorá mala na to iný názor, a vybrala sa už tradične do Juhoafrickej republiky. Tentokrát sa našim prechodným domovom stalo surferské mestečko Muizenberg s krásnymi dlhými bielymi plážami a o poznanie teplejšou vodou, než aká je priamo v Kapskom meste.

Okrem príjemného počasia nás v Afrike čakalo najmä cyklistické sústredenie, a okrem toho aj 1. kolo Svetového pohára v triatlone, na ktorom sme samozrejme nechýbali. Po náročnej a dlhej ceste sme sa konečne dostali do príjemného tepla. Program prvého dňa bol beh a skladanie bicyklov. Skladanie bicyklov dokáže skomplikovať prítomnosť jedinej veľkej pumpy, ktorá nepracuje ako by mala , všakže.

Ďalšie dni až do pretekov nás čakal pokojnejší program, najmä na bicykli a na behu. V piatok pred pretekmi sme sa vybrali spoločne do Kapského mesta, aby sme sa zaregistrovali a na Ondreja Kuba s Marekom Smetanom čakal prvý povinný brífing pre kategóriu elite. Ako sa nakoniec ukázalo, najzložitejšie z celej registrácie je následný výber tej vhodnej reštaurácie.

Na nedeľňajší štart svetového pohára sa dokopy postavilo 15 členov 3NT rozdelených do niekoľkých vĺn. Nesklamal nikto z nás. Najviac prekvapila Ivonka prvým miestom vo svojej kategórii, a tiež Ďuri a Radka striebornými umiestneniami v kategórii. Gratulujeme!

Po skončení všetkých vekových kategórii prišiel rad na štart elitných kategórií žien a mužov. Medzi mužmi sme mali hneď dvoch zástupcov – Ondra a Mareka. Pre oboch to bol prvý štart na takomto významnom a veľmi kvalitne obsadenom podujatí, čo bolo cítiť na oboch už pár dni pred dňom D. V silnej konkurencii síce neprekvapili, ale ani nesklamali, pozbierali skúsenosti a môžeme dúfať, že nabudúce bude už len lepšie. Poďakovanie patrí celému triniťáckemu fanklubu, ktorý ich hnal až dokonca. Aj keď tam niektorí z nich nemali vôbec byť a fandiť, tak prišli. Za to sa chcú ešte raz obidvaja poďakovať!

Deň po pretekoch nasledoval voľnejší program v podobe ľahkej turistiky a surfovania a tiež oddychovania na pláži. Potom už nič nebránilo tomu, aby sa začali naberať väčšie objemy na bicykli, čo sa nám úspešne aj darilo, jedna skupinka sa raz dostala až do Maďarska do vinárskej oblasti Tokai. Technické problémy sa nám vyhýbali, až na pár výnimiek, ktoré sa veľmi rýchlo opravili. Výlet na stolovú horu si skupina turistov obohatila o príjemný výstup a aj následný zostup, ktorý nebol v pláne, ale poznáme sa, a tak to nebolo žiadne prekvapenie.

Skvelých 15 dní ubehlo ako voda, opäť prišlo na balenie a skladanie bicyklov a odchod domov na ďalší deň. Sústredenie v Afrike nám ukázalo veľa, pre niektorých bude ponaučením, že cyklista na hlavnej ceste nie je ani vtedy, keď na tej hlavnej naozaj je. Získali sme základy účtovníctva pri kalkuláciách kto koľko za večeru – na tie nemôžeme zabudnúť. Na budúci rok sa tu verím znova stretneme v podobnom počte a v podobnom prostredí.