Kde tráviš čas v týchto posledných týždňoch?

Momentálne som doma v Piešťanoch. V Bratislave zatvorili väčšinu športovísk a klub funguje len vo veľmi obmedzenom režime. Rozhodol som sa preto, že bude doma. Je to zmena prostredia. Poznám tu veľa možností kam ísť športovať, a hlavne sa môžem venovať diplomovej práci. V najbližších dňoch by som mohol prácu dokončiť a nahrať do systému. Bude to pre mňa veľká psychická úľava.

Darí sa ti aj v týchto obmedzených podmienkach trénovať?

Je to veľmi náročné prispôsobovať sa novým podmienkam. Som zvyknutý na režim, že ráno je plávanie a poobede ďalší tréning. Je to určitý tréningový stereotyp, ktorý športovcom pomáha zvládať náročný tréning. Chýba mi aj kolektív. Predsa sa inak trénuje v skupine, ako samému. Je to motivačný faktor, keď sa viem s niekým potiahnuť alebo ponaháňať.

Aké obmeny si aplikoval?

Tým, že odpadla veľká časť pretekov, nemusím sa teraz zameriavať na maximálnu formu. Zvoľnil som a zaradil všeobecný rozvoj základných schopností. Ide o vytrvalosť, silu a rýchlosť. Nesústredím sa na špecifické časti. Je to teda o objeme (základnej vytrvalosti) v jednotlivých disciplínach. Do toho zaraďujem pár úsekov na maximum, ale tak, aby to nebolo extrémne náročné.

Predpokladám, že ti zrušili viaceré preteky… Máš predstavu, čo ťa teda čaká najbližšie?

Vôbec. To čo bude, a kedy sa opäť začne, nikto nevie. Sú isté scenáre, ale podľa mňa sú veľmi optimistické. Osobne si nemyslím, že by dovolili, aby sa v septembri stretol väčší počet ľudí na nejakej športovej akcii. A už vôbec nie aj zahraniční účastníci. Bude to chcieť dlhšiu dobu, kým sa situácia okolo koronavírusu ukľudní.

Čo ti teraz najviac chýba?

Najviac mi chýba bazén. Počasie sa zlepšuje, teplota vody stúpa. Budúci týždeň sa už vidím niekde na jazere v neopréne.

Čomu inému ešte venuješ svoj voľný čas?

Momentálne doťahujem „boj“ s vysokou školou. To, že tu máme takúto krízu, som využil na to, aby som to konečne doklepol. Dúfam len, že do úspešného konca. Každý by sa mal teraz zamyslieť nad sebou, a uvedomiť si, koľko voľného času mu táto situácia priniesla. Niekde som videl pekne napísané, že pokiaľ sa nenaučíš aspoň jednu novú vec, tak si úplne premrhal jedinečnú príležitosť.

Využil si teda čas na vyskúšanie niečoho nového?

Začal som trochu riešiť nahrávanie tréningov, a toho, čo je za tým. Chcem sa naučiť strihať videá a ďalšie veci s tým spojené. Sledujem veľa videí na Youtube, kde sa dajú tieto veci naučiť. Tak snáď sa niečo na mňa nalepí.

Máš nejaký dobrý tip alebo radu, ako sa teraz udržiavať či už fyzicky alebo psychicky?

Určite to netreba teraz v tréningu preháňať a snažiť sa o vysokú formu. Je to zbytočné a možno aj nebezpečné. Ten vírus tu je, a aj mladí a zdraví ľudia sa s ním vedia potrápiť. Môžete to dostať, a preto sa treba pripraviť na to, že to len tak nezmizne. Ak budete unavený z ťažkých tréningov, tak môžete ohroziť svoje zdravie oveľa viac. Preto sa treba v tomto nečase udržiavať v dobrom zdravotnom stave, jesť veľa ovocia, zeleniny a pohybovať sa vonku na slnku. Netreba sa deptať niekde zatvorený doma a báť sa chodiť von.

Kam zamieriš ako prvé, keď to už bude možné?

Určite to bude cyklistický tréning v Rakúsku. Ďalšia destinácia, ktorá mi napadla, je McDonald’s. Však treba podporiť tie prevádzky. 🙂