Po minuloročnej prestávke, spôsobenej pandémiou koronavírusu sa o slovo znova prihlásil Oravaman. Dokonca jubilejným desiatym ročníkom. Ani tento rok sme tam samozrejme nemohli chýbať vo veľkom počte. Jediné, čo sa tento rok nevrátilo, bol pivný kilometer, čo je samozrejme, veľká škoda. Sprievodný program však nechýbal, a tak sa na štart detského Oravamana postavilo pomerne veľké množstvo detí. Medzitým si dospelí ukladali bicykle do depa na Mare, prípadne sa registrovali v cieli. Zatiaľ všetko nasvedčovalo, že to budú na ďalší deň príjemné preteky.

V sobotu ráno sme výnimočne využili odvoz na štart oficiálnym autobusom, ktorý odchádzal o 6. hodine ráno. Pokojná až veselá nálada v autobuse mohla vyzerať, ako by sme išli skôr na dovolenku, než na preteky. Voda v Liptovskej Mare mala príjemných 25 stupňov, napriek tomu boli neoprény povolené a väčšina z nás to aj využila. Ako prví odštartovali o 8:00 pretekári na dlhej vzdialenosti plus štafetári. Následne o 8:10 odštartoval Oravaman Short. Nakoľko sa na krátkej vzdialenosti plával iba 1 km, tak prví z vody do depa išli bok po boku Marek Smetana a hosťujúci Filip Lizák. Na dlhej vzdialenosti ako prvé vyšli z vody veľmi podobne bok po boku, dievčatá Nikola Čorbová a Ivona Miklošová. Najrýchlejší muž vo vode bol Roman Slávik. Počasie bolo stále prívetivé.

Cyklistická trať na krátkych vzdialenostiach pozostávala iba z jedného výstupu na Huty a následného zjazdu do Zuberca k penziónu Pribiskô. Filip dominoval a s veľkým náskokom došiel pred druhým Marekom a tretím Lukášom Zámečníkom. Na behu si už prvú priečku postrážil, napriek orientačným problémom, a dobehol si po víťazstvo. Na druhom mieste skončil Marek Smetana a tretí bol Lukáš Zámečník, ktorý zvíťazil v kategórii M-SR ministerstva vnútra. Ženská časť tímu sa nenechala zahanbiť a taktiež prvé tri priečky v absolútnom poradí obsadili pretekárky z 3NT. Zvíťazila Katka Baková pred Vlaďkou Slivoňovou a Jankou Buzekovou. Jarka Poláková vyhrala kategóriu M-SR ministerstva vnútra.

Medzitým pretekári na dlhých vzdialenostiach ukrajovali kilometre zo svojej 90 kilometrov dlhej cyklistiky. Ako prvá žena prišla Nika Čorbová, došla zároveň aj ako prvá spomedzi 3NT. Tesne za ňou bola trojica Rado Stretavský, Roman Slávik a po výbornej cyklistike Ďuro Kapušanský. To už postupne začalo príjemné počasie prechádzať do jemného dažďa a keď sa do toho pridali hromy a blesky, tak sa rozhodlo o ukončení bežeckej časti v sedle Pálenica, väčšina sa nedostala ani tam, a kvôli bezpečnosti boli nútení čo najskôr zísť späť do cieľa. Všetci pretekári sa našťastie dostali do cieľa, i keď pre niektorých to bolo až veľmi elektrizujúce. Orava ako obvykle svojim počasím nesklamala, sme zvedaví čo nám prinesie budúci ročník. Určite bude ako nebolo.

Výsledky ORACAMAN 2021